Fråga 2020/21:2824 Norgeavtalet om sillråvara till beredningsindustrin

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Vid sillinläggningar är det viktigt att sillen har rätt storlek och fetthalt, vilket är egenskaper som finns hos sill som fångas i Norska havet och utanför Island. Därifrån har Sverige sedan länge importerat marinerad sill på tunna, utan att behöva betala tull. Men sedan månadsskiftet finns inte längre något avtal, varför råvaran nu är belagd med 10 procent i tull. Illa är också att den kvot vi för närvarande har tillgång till uppgår till en tredjedel av vårt normala behov. För att nå normalläge behöver vi därför köpa till ytterligare sill men då till en tullavgift om 20 procent.
Att vi för närvarande saknar avtal väntas därför medföra kraftiga fördyringar för såväl svensk beredningsindustri som för konsumenter. Samtidigt är svensk inlagd sill en stor exportprodukt. Inte minst genom Ikeas varuhus runt om i världen.

Med hänvisning till detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att säkerställa produktion och konkurrenskraft för denna viktiga exportvara liksom för arbetstillfällen inom beredningsindustrin?