Fråga 2020/21:2809 Förlängd ersättning till riskgrupper

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Den 30 april meddelade socialministern att prognosen för när Sverige antas nå vaccinmålet har skjutits fram, från 15 augusti till 5 september.

Enligt tidigare beslut i en extra ändringsbudget har ersättningen till riskgrupper förlängts till den 30 juni. I dagsläget finns inget beslut om förlängning av ersättning till riskgrupper. Vid liknande situationer tidigare har regeringens försenade beslut lett till att personer i riskgrupp har stått utan ersättning, vilket skapat en svår ekonomisk situation och oro hos de som drabbats.

Det finns ett glapp, dessutom ett tidsmässigt ganska långt, mellan tidpunkten för när ersättningen till riskgrupper upphör och tidpunkten för när Sverige, enligt nuvarande prognos, når vaccinmålet. Som läget ser ut just nu finns ett behov av att förlänga ersättningarna till riskgrupperna. Och det är önskvärt att beskedet kommer i god tid innan nuvarande ersättningar löper ut.

Min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi är:

 

Kommer statsrådet att ta initiativ för att förlänga ersättningen till riskgrupper, och när kommer besked om detta i så fall?