Fråga 2020/21:2802 Sanitära olägenheter längs vägarna för transportsektorn

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Parkeringsproblematiken för tunga fordon i både stad och landsbygd har eskalerat, och i dag är det ett stort problem. I min hemkommun ser jag hur tung trafik och större lastbilar parkeras inne i samhällen och på områden där de inte ska vara. Tunga fordon står också parkerade längs vägarna i parkeringsfickor, där det tidigare aldrig förekommit några bilar. Rastplatser såsom Glumslöv i Skåne längs E6:an är mer eller mindre barrikaderade av fordon, ofta från öststaterna. De står där inte tillfälligt, utan det är en form av omlastningsplats för att växla fordon inom landet.

Som en följd av detta riskerar inte bara en del av platserna att bli en sanitär olägenhet, utan de är det redan. I reportage från medierna har vi kunnat ta del av hur enskildas behov uträttas vid bilar, och det finns vittnesmål om aktiviteter som äger rum på dessa ställen och som polisen inte hinner med att beivra.

Rastplatsen vid Glumslöv i mitt närområde har blivit en plats som beskrivs som en sanitär olägenhet. Skåne ligger nära kontinenten, och det som inte beivras växer som samhällsproblem i vårt land.

Även i våra industriområden krävs översyn, då fler och fler inför zonparkeringsförbud, vilket bidrar det till att den tunga trafiken ställer sig på allmänna vägar i och utanför städerna i stället. I Danmark har det byggts transportcenter med exempel i Köge på Själland och Vejle på Jylland. Det är bevakade stora rastplatser i anknytning till industriområden där tillgång till mat, dusch och toalett kan finnas. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att arbeta för att regeringen ska lämna förslag om att bygga bevakade transportcenter liknande de som grannlandet Danmark gjort?