Fråga 2020/21:2791 Antal åtaganden för ställföreträdare

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Regeringen publicerade den 5 maj 2021 Ställföreträdarutredningens betänkande Gode män och förvaltare – en översyn (SOU 2021:36). Utredningen är omfattande och innehåller flera förslag som höjer kvalitetsnivån och förutsättningarna på området. Där saknas dock förslag om en begränsning av antalet åtaganden en ställföreträdare kan ha. Utredningen saknade uppdraget att ta fram ett lämpligt tak för antal åtaganden, så avsaknaden var tyvärr väntad.

Det är av stor vikt att systemet för gode män och förvaltare ses över och att förbättringar möjliggörs. Det befintliga systemet har överbelastats under en längre tid samt även utnyttjats av personer för ekonomisk vinning. I många fall har personer tagit sig an godmanskap för betydligt fler sökanden än vad som praktiskt är möjligt att hinna med för bibehållen kvalitet, uppdragsfullföljning samt med fullgott ansvarstagande.

Sverigedemokraterna efterlyser sedan tidigare en rimlig maximal gräns för antalet personer en ställföreträdare får företräda. Detta för att undvika utnyttjande för ekonomisk vinning eller att uppdragen inte klaras av med bibehållen hög kvalitet. Detta framgår i kommittémotionen Sverigedemokratisk insolvensrätt (motion 2020/21:1616 av Angelica Lundberg m.fl. (SD)).

Med anledning av problematiken, utredningsförslagen och avsaknaden av förslag om begränsning av antal uppdrag vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att verka för införandet av en begränsning av det antal åtaganden som en ställföreträdare maximalt kan ha?