Fråga 2020/21:279 Hot och trakasserier mot bönder

av Alexandra Anstrell (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Ministern har tidigare i år uttalat sig om att det pågår ett prioriterat arbete inom Regeringskansliet med att se över bestämmelserna om hemfridsbrott och olaga intrång. I det arbetet ingår, enligt ministern, att överväga straffbestämmelsernas tillämpningsområde, om kvalifikationsgrunder för grovt brott bör införas och om straffskalorna bör skärpas.

I en debattartikel i Expressen den 20 oktober skriver Arlas vd att de nyligen gjort en undersökning bland Arlas 2 300 ägare som alla är mjölkbönder. Den visar att två av tio har personligen upplevt hot och trakasserier på grund av sitt yrke, att sex av tio mår dåligt på grund av samhällets och aktivisters attityd och nästan lika många känner sig otrygga på gården på grund av risken för aktivister och att vart fjärde barn har känt sig utsatt på grund av förälderns yrke

Resultaten vittnar om en fruktansvärd och ohållbar situation för Sveriges mjölkbönder. 14 procent funderar på att sluta som mjölkbonde på grund av attityderna från samhället och risken för aktivister. Detta i en tid då vi vill öka Sveriges beredskap, vilket även innefattar en robust livsmedelsförsörjning. Vi kan självklart inte låta detta fortsätta, vi kan inte klara oss utan mjölkproducenter eller utan djurhållning. Sveriges mjölkbönder är värda hyllningar, inte hot.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

När tror ministern att vi kan få se resultatet av det här arbetet, och när skulle förslagen kunna träda i kraft?