Fråga 2020/21:2787 Kinesisk censur av appar för troende

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Det kinesiska förtrycket av religiösa och andra grupper som anses utgöra ett hot mot kommunistpartiets styrelseskick har som bekant länge varit tilltagande. Falungongutövare, muslimska uigurer och kristna har på olika sätt förföljts, trakasserats och fängslats. De har förminskats och förnekats den självklara rätten att tro på vad de vill, delvis genom att tvingas in i koncentrationsläger där de tvingas leva under omständigheter vi inte ens kan föreställa oss.

Det råder således inte något tvivel om att diktaturen på olika sätt försöker tygla människors tankar. Nu har dock nya rapporter visat på att förföljelsen trappats upp och censuren blivit allt hårdare. Kommunistpartiet försöker nu slå ut de digitala hjälpmedel som troende har, såsom exempelvis bibelappar. Vidare försöker man försvåra kommunikationen för troende genom att stänga ute dessa från populära tjänster som We Chat, som använts av många, och kyrkor tvingas delta i indoktrinering genom att behöva blanda in statssanktionerad propaganda med annan undervisning.

Det råder naturligtvis en förhållandevis bred enighet över partigränserna i Sverige om vikten av att stå upp för fundamentala friheter. Bland dessa kan rätten till åsikts- och yttrandefrihet inkluderas, men även rätten att tro på vad man vill så länge det inte skadar någon annan.

När nu hjärntvätten av civila i Kina intensifieras alltmer och troende drabbas allt hårdare önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Har ministern lyft problemet med ökad censur och ökat förtryck mot religiösa minoriteter i Kina inom det internationella samfundet på senare tid eller på annat sätt agerat till försvar för enskildas rätt till personlig tro?