Fråga 2020/21:2782 Kontakter med Samhall

av Lars Beckman (M)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

I en granskning av det statliga bolaget Samhall i SVT:s Uppdrag granskning kom det fram minst sagt anmärkningsvärda uppgifter om bolaget. Inför programmet sände Samhall ut en intern information till medarbetarna. I en del av skrivelsen skriver bolaget:

”Exakt vad som kommer tas upp i programmet vet vi inte, men i stora drag kommer det handla om vilka personer som blir anvisade till oss, att kraven för att jobba på Samhall blivit för höga och hur affärer är viktigare än medarbetarna. Uppdrag granskning har intervjuat flera tidigare chefer som berättar sin (negativa) bild av hur Samhall arbetar.  I programmet så kommer även vår styrelseordförande Cecilia Schelin Seidegård svara på frågor. De har även intervjuat ansvarig på Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. (Båda två tar oss i försvar.)”

Bolaget skriver i sin interna information att bolagets styrelseordförande och arbetsmarknadsminister kommer att ta bolaget i försvar. Det innebär att det måste ha skett en dialog mellan statsrådet och bolaget efter det att intervjun genomfördes av statsrådet av SVT och Samhall.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka direkta kontakter har skett mellan arbetsmarknadsministern eller departementet eller statsrådets pressavdelning och Samhall inför och efter SVT:s Uppdrag gransknings granskning av Samhall?