Fråga 2020/21:2779 Polisiär kontroll av olaglig taxitrafik

av Mattias Karlsson i Luleå (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Flera undersökningar visar att Sverige har stora problem med olaglig taxiverksamhet, trots skärpt lagstiftning och tidigare genomförda åtgärder för att stävja olaglig taxi. Dessvärre tycks sociala medier underlätta förmedlingen av olaglig taxi, då förmedlingen via sociala medier är svår att komma åt och lagföra. Ett av få sätt att stävja verksamheten tycks vara polisiära insatser ute i trafiken.

Redan i betänkandet Ekonomisk brottslighet inom taxinäringen, som Utredningen om taxinäringen presenterade 2004, konstaterade dåvarande Rikspolisstyrelsen att det krävs ”stora insatser från rättsväsendets sida för att beivra svarttaxiverksamheten”. Man pekade även på behovet av samverkan med bland annat Försäkringskassan och arbetslöshetskassorna. Utredningen uttryckte att det måste ”skapas en känsla inom näringen att den som bryter mot gällande bestämmelser riskerar att avslöjas och bestraffas”. Tyvärr tycks inte situationen vara sådan i dag. Om inte myndigheterna, i synnerhet polisen, ges i uppdrag att prioritera frågan kommer detta sannolikt inte att förändras.

Polisen har uppgett att frågan inte kan ges mer resurser då de inte har ett nationellt uppdrag avseende kontrollen av dessa olagliga persontransporter mot betalning. Detta leder till att samhällets arbete mot problemet bromsas. Samtliga myndigheter som förväntas samverka är nämligen beroende av det kontrollarbete som polisen behöver göra ute på fältet.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att ge polisen ett tydligare uppdrag att motverka olaglig taxiverksamhet?