Fråga 2020/21:2770 Bolagsföreträdares ansvar

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I en artikel i Dagens Juridik den 3 maj 2021 aktualiseras problemet med brister gällande bolagsföreträdares ansvar, alternativt att det brister i tydligheten om ansvaret kring bokföring. Det föranleder frågan om förändringar i reglerna behövs kring ansvar, för att misskötsel av företag ska minimeras.

I det aktuella fallet, en ekobrottshärva, har det på ett uppenbart sätt förekommit omfattande bokföringsbrister. Trots det innebar målet att straffen för företrädarna sänktes och näringsförbudet hävdes på grund av att det inte ansågs styrkt att företrädarna varit införstådda med de omfattande bokföringsbristerna och inte ansågs ha varit oaktsamma. 

Det debatteras kring företrädaransvar gällande betalningsansvar för skatter och avgifter, och regeringen har tillsatt en utredning om företrädaransvaret. Det är positivt att ansvarsfrågor aktualiseras. Aktuellt problem gäller dock den dagliga skötseln av verksamhet och bokföring samt ansvar för detta.

Bortsett från den juridiska processen och brottmålet nämnt ovan belyser detta allmänna brister. Självklart ska företagsverksamhet skötas på ett fullgott sätt utan oegentligheter. Det ska inte vara möjligt med grov misskötsel eller att tydligt ansvar för skötsel saknas. 

Med anledning av problematiken vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Ser ministern behov av förändringar av kraven på bolagsföreträdare gällande ansvar och vetskap om bolagets skötsel och bokföring, och vad kommer ministern i så fall att göra för att få till stånd förbättringar?