Fråga 2020/21:2765 Klädstölderna

av Emma Ahlström Köster (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Varje år skänker svenskarna trasiga kläder eller plagg som de vuxit ur till biståndsorganisationernas klädinsamling. Det känns bra att inte slänga textilier eller ibland helt fungerande plagg bland vanliga sopor så att de i stället kan komma andra människor till del. Men kläder som borde gå till de allra mest utsatta har också blivit ett attraktivt stöldgods.

Den systematiska plundringen av klädesboxar har pågått i Europa och Sverige i många år. Biståndsorganisationerna har gjort vad de kan för att stävja brotten, till exempel genom att polisanmäla, byta lås, sätta upp övervakningskameror och anlita säkerhetsbolag. Men tyvärr utan önskat resultat.

Human Bridge säger att de räknar med att så mycket som 15 procent av deras kläder stjäls varje år och att stora ekonomiska värden går förlorade. Branschorganisationen Giva Sverige har dessutom sett en ökad tendens till mer organiserad brottslighet i samband med stölderna.

Varje uppbruten box genererar höga kostnader för biståndsorganisationerna. Men stölden är långt ifrån det enda problemet. De seriösa bolagen tvingas också konkurrera med oseriösa bolag på orättvisa villkor.

I spåren av dessa stölder finns dessutom tendenser till annan typ av olaglig verksamhet som smuggel av större gods och människohandel. Detta måste få ett stopp.

De som skänker kläder, och har en önskan om att deras kläder ska komma människor i nöd till godo, blir lurade när deras bidrag stjäls.

Biståndsorganisationerna som bygger sin verksamhet på att lagligt samla in, sälja och återinvestera pengarna för att komma människor till nytta förlorar intäkter. Men de största förlorarna är de som är i behov av hjälp och stöd men som aldrig nås av den.

Organiserad brottslighet likt dessa klädesstölder, ofta utförd av ligor från utlandet, är generellt brott med låga straff. Men i dag försvinner så stora volymer att det sammantaget handlar om höga belopp.

Detta är bara ett exempel på hur internationella stöldligor utnyttjar Sveriges oförmåga att ingripa när det gäller stöldgods. Den här tysta brottsligheten är allvarlig och undergräver i förlängningen tilltron till rättsstaten och dess förmåga att stävja brottslighet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att ta några initiativ under innevarande mandatperiod för att stoppa den olagliga smugglingen av kläder och annat gods, exempelvis genom att ge myndigheterna i uppgift att i samarbete med andra länder kartlägga den sammantagna stölden av kläder från Sveriges biståndsorganisationer?