Fråga 2020/21:2762 Teknikneutral elproduktion

av Sofia Westergren (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Att subventionera havsbaserad vindkraft kommer att försämra möjligheten att nå klimatmålen.

I omställningen till fossilfritt behövs mer el och utbyggnad av elens infrastruktur. Elanvändningen planeras att fördubblas fram till 2045.

Att subventionera anslutningskostnader för havsbaserad vindkraft kommer att göra den totala elanvändningen mer kostsam. Detta görs i en tid när elen ska göras mer konkurrenskraftig. Politiken borde lära sig att inte favorisera någon enskild teknik. Undertecknad kommer alltför väl ihåg när fokuseringen på E85 skapade tappdöden på landsbygden.

Vindkraften saknar den försörjningstrygghet som Sverige behöver, och det blir egendomligt att politiken då går in och så kraftig styr mot en otrygghet i elförsörjning i en tid när samhället är redo att ställa om.

Kritiken är hård från många håll. Några exempel är Svensk Näringsliv, Energimyndigheten, Naturvårdsverket, Konkurrensverket, Konjunkturinstitutet och Energimarknadsinspektionen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Tänker statsrådet ta några initiativ med anledning av det som anförts ovan och avstyra subventioneringen av anslutningar från havsbaserad vindkraft?