Fråga 2020/21:2756 Vårdnadshavares tillgång till sina barns journaler

av Boriana Åberg (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Många föräldrar upplever det som ett problem att de inte kan hjälpa sina tonårsbarn med hälso- och sjukvårdsärenden via e-systemet 1177.se. En vårdnadshavare kan logga in och göra barnens ärenden (tidsbokningar, förlängning av recept, meddelanden till vårdgivare etcetera) tills barnet har fyllt 13 år. Samma sak gäller för att läsa barnets elektroniska journal. Därefter behöver barnet egen inloggning för att kunna logga in på 1177.se. I åldern 13–15 år har varken barnet eller vårdnadshavarna direktåtkomst till e-journalen.

Många barn är inte mogna att sköta tidsbokningar etcetera i 13-årsåldern. Dessutom är det vårdnadshavarens skyldighet att tillgodose barnets behov av omvårdnad, vilket också innebär tillgång till hälso- och sjukvård.  Det finns naturligtvis fall där det är befogat att vårdnadshavarna inte har tillgång till barnens e-journaler, men det torde vara möjligt att lösa på annat sätt än att beröva alla vårdnadshavare denna möjlighet.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att göra det möjligt för vårdnadshavare att få tillgång till e-systemet för hälso- och sjukvårdsärenden som rör deras barn?