Fråga 2020/21:2748 Antalet placerade barn i samma familjehem

av Linda Lindberg (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Hur många barn kan ett familjehem ta emot samtidigt utan att placeringen är ogynnsam för barnet? En fråga som är värd att ställas och titta på.

Dagens gällande regelverk säger att en kommun har skyldighet att rapportera till IVO om fler än tre barn är placerade i ett familjehem, men det finns ingen övre gräns för hur många barn som faktiskt får placeras i ett familjehem samtidigt. Om flera kommuner placerar i samma familjehem kan ansvaret gentemot IVO missas. En kommun behöver heller inte inledningsvis få eller ha vetskap om att fler barn är eller blir placerade i samma boende. Här finns helt enkelt luckor som jag menar kan riskera barnets bästa.

Nyligen uppdagades det att ett familjehem haft tio barn placerade samtidigt. Flera kommuners socialnämnder hade helt enkelt valt att placera i samma hem.

Är det rimligt att ett familjehem ska kunna ta emot ett obegränsat antal barn i sin bostad och samtidigt förväntas kunna möta varje barns behov fullt ut? Jag är ytterst tveksam till om det är goda placeringar och om det är att ha barnets bästa för ögonen.

När stat och kommun omhändertar barn är det i någon mening för att barnet ska få en bättre tillvaro. Bli sett, få omsorg, stöd och hjälp och vara en del i familjen.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Anser ministern att det är rimligt att ett familjehem kan ta emot ett obegränsat antal barn, och om inte, avser ministern att vidta åtgärder för att säkerställa att den situation som beskrivs ovan inte upprepas?