Fråga 2020/21:2747 Hormonbehandling för sexualbrottslingar

av Linda Lindberg (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Nej tack till sexualbrott mot barn. I dagarna har polis från flera länder tagit ned en pedofilplattform med över 400 000 konton där sexuella övergrepp mot barn, i huvudsak pojkar, publicerats. Svenska gripanden är att vänta.

Straffen för sexualbrott mot barn borde harmoniseras med det livslånga trauma som offret ofta bär på. Inte sällan är barnets egen sexualitet hämmad och påverkad av de övergrepp som den varit utsatt för, och tilliten till vuxna inskränks.

En forskning som gjorts på Karolinska institutet 2020 där man studerat resultatet på män som på frivillig basis genomgått hornombehandling visar på goda resultat.  Genom att sänka testosteronnivåerna lyckades man minska den totala risken för att begå sexuella övergrepp och särskilt riskfaktorerna att ha sexuellt intresse för barn och hög sexuell lust.

Sverige behöver på allvar se till att minska risken för att barn utsätts för sexuella övergrepp. Insatser bör skärpas på flera områden, både i det proaktiva arbetet men också straffmässigt. Lagstiftning behöver bli så pass skarp att den i sig avskräcker från sådana handlingar.

Genom att erbjuda individer en testosteronsänkande hormonbehandling enligt den forskning som gjorts på Karolinska institutet skulle man kunna arbeta förebyggande med de individer som tenderar att ha en attraktion till barn och är medvetna om det och vill få hjälp. Vidare borde en sådan behandling vara tvingande för den som döms för sexualbrott.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att ta initiativ till att se över möjligheterna att göra det tvingande för personer som döms för sexuella övergrepp på barn att genomgå hormonbehandling likt den forskning som gjorts på Karolinska institutet?