Fråga 2020/21:2737 Internationella militära insatser

av Caroline Nordengrip (SD)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

I Försvarsmaktens budgetunderlag för 2022 anför myndigheten att det internationella engagemanget bör fortsätta men att det bör utformas i balans med krigsorganisationens tillväxt och i relation till tillgängliga resurser.

Försvarsmakten anser vidare att antalet internationella militära insatser där svensk personal är engagerad bör ses över och koncentreras till färre operationsområden. Dagens antal insatser ställer höga krav på kritiska funktioner såsom uppföljning av säkerhetsläge, logistiskt stöd och nationell ledning, vilket riskerar att påverka Försvarsmaktens förmågeuppbyggnad och möjlighet till tillväxt. Vidare är det Försvarsmaktens uppfattning att det totala antalet officerare i internationella insatser bör minska.

Med anledning av att Försvarsmakten expanderar och det nationella försvaret ska prioriteras vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Anser ministern att antalet internationella militära insatser bör minskas enligt Försvarsmaktens önskemål, och avser ministern vidta några åtgärder med bakgrund mot det som har framförts?​