Fråga 2020/21:2736 Bekämpning av råttor inom lantbruket

av Mikael Larsson (C)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Bekämpning av råttor som skadedjur inom lantbruket är något man måste jobba med hela tiden. När skördarna är tagna på hösten måste lantbrukarna ofta bekämpa råttor i sina djurstallar.

För att få använda råttgift (rodenticider) i behörighetsklass 1 So krävs tillstånd. Detta tillstånds ges av antingen Folkhälsomyndigheten eller Arbetsmiljöverket. Den plats man ska använda råttgiftet på avgör också vilken myndighet som fattar beslutet.

Arbetsmiljöverket skriver följande på sin hemsida:

”Vid användning av råttgift, där syftet är att skydda bostäder eller lokaler för allmänna ändamål, krävs tillstånd från Folkhälsomyndigheten. Arbetsmiljöverket ger tillstånd för användning av råttgift, då syftet är att skydda andra platser än bostäder eller lokaler för allmänna ändamål. Exempel på sådana platser, där användning av råttgift kräver tillstånd från Arbetsmiljöverket, är lagerlokaler, restaurangkök, fabriker och djurstallar dit allmänheten inte har tillträde.

Den som yrkesmässigt använder råttgift kan därför behöva tillstånd från både Folkhälsomyndigheten och Arbetsmiljöverket.”

För att kunna hantera råttgift krävs att man är över 18 år och har genomgått ett skriftligt prov så att man kan visa att man kan hantera det. Det är Folkhälsomyndigheten som genomför dessa prov.

Med anledning av coronapandemin har Folkhälsomyndigheten valt att ställa in dessa provtillfällen. Det är av största vikt att lantbrukare kan fortsätta att göra detta prov så att de kan hantera råttgift och bekämpa råttorna, annars blir det problem. Mängder av myndigheter, organisationer med mera har ställt om och väljer att genomföra sin verksamhet på distans eller i reducerade grupper med minskat antalet deltagare, men Folkhälsomyndigheten har valt att stänga ned detta helt.

I oktober 2020 frågade jag statsrådet Isabella Lövin (MP) samma fråga som denna. Nu har det gått flera månader till och ingenting har hänt.

Med anledning av detta vill jag fråga klimat- och miljöminister Per Bolund:

 

Vad avser ministern att göra för att underlätta för lantbrukare som är i behov av denna kurs under rådande pandemi?