Fråga 2020/21:2731 Föräldrabalkens tillämpning vid vårdnadsmål

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I tidskriften Dagens juridik den 27 april 2021 tas upp att det i föräldrabalken finns hinder för barnets bästa, gällande tillämpning ifråga om vårdnadsmål.

Föräldrabalken kan enligt jurister missförstås, eftersom det på olika ställen i lagtexten anges att man vid bedömningen ska ”fästa avseende särskilt vid” vissa angivna omständigheter (6 kap. 2 a och 5 §§ föräldrabalken). Man riskerar då att läsa in i dessa bestämmelser att de skulle begränsa barnets rättigheter. Där framgår också att detta strider mot de utökade regler för barns rätt som skapats.

Enligt en rapport från Unicef där 462 mål undersökts har man inte kunnat identifiera någon konkret prövning av barnets bästa då vårdnadsmål varit aktuella. Det är anmärkningsvärt eftersom regeringen i många fall påpekar vikten av barnens rätt och har vidtagit åtgärder som ska syfta till prioriteringar av barns rättigheter. Av den anledningen uppstår frågan om åtgärderna är tillräckliga eller om rätt åtgärder valts.

Det framstår alltså som att föräldrabalken blir allt svårare att tillämpa, inte minst i fall där det gäller barnrätt.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att säkerställa att föräldrabalken kan användas utan att missförstås, i fall där det gäller barnrätt, exempelvis i vårdnadsmål?