Fråga 2020/21:2729 Inställda val i Palestina

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I januari i år meddelade Palestinas diktator Mahmoud Abbas att man inom sitt parti Fatah enats med den rivaliserande terrorgruppen Hamas om att hålla val i år, vilket inte skett på över 15 år. Tre val skulle därmed planeras: Först ett parlamentsval (den 22 maj) sedan ett presidentval (den 31 juli) och sist ett val till den så kallade palestinska nationella kommittén (den 31 augusti) som de facto är PLO:s lagstiftande organ.

Den palestinske diktatorn sitter i dag på 17:e året av ett 4-årigt mandat som president, och hans huvudsakliga rivaler, terrorgruppen Hamas, har onekligen ett mycket starkt stöd bland palestinier. Därtill har två utbrytarlistor från Fatah kommit att oroa Abbas. Av den anledningen var vi säkerligen många som än en gång bara väntat på besked om att valen ställs in, ett besked som vi nu också har fått, även om det formellt heter att de skjuts upp.

Det råder ingen tvekan om att den nuvarande regimen i Palestina är mindre populär än kanske någonsin tidigare och att det starkaste politiska alternativet är än värre, sett till eventuella våldsyttringar gentemot exempelvis Israel. Likväl visar detta tydligt på problemet med att man systematiskt motverkar demokratiska tendenser och att Palestina, som regeringen erkänner som ett eget land, är allt annat än en välfungerande stat.

Utrikesminister Ann Linde önskas, mot bakgrund av detta, svara på följande fråga:

 

Hur ser ministern på beskedet om inställda val i Palestina och har hon framfört några budskap till den Abbas eller vederbörandes regim?