Fråga 2020/21:2711 Covid-19-vaccinering av svensk militär personal i utlandstjänst

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Under pågående coronapandemi fortsätter Försvarsmakten sina internationella åtaganden. Under ett besök från Försvarsmakten i försvarsutskottet framkom att svensk militär personal som skickas på utlandsuppdrag ej prioriteras i vaccinkön trots att exempelvis FN uppmanar alla deltagarländer i Minusmainsatsen i Mali att vaccinera alla sina trupper

I FN:s riktlinjer för dess vaccinationsprogram för FN-anställda framkommer att FN kommer att ta ansvar för vaccinering av sin personal vars hemländer ej har ett nationellt vaccinationsprogram. Bland frågor och svar om ”UN System-Wide Covid-19 Vaccination Programme” framkommer under punkt 2 d att detta inkluderar bland annat militär personal.

Frågorna och svaren återfinns här: https://www.un.org/sites/un2.un.org/files/coronavirus_v​accinefaq.pdf.

Eftersom Sverige har ett nationellt vaccinationsprogram omfattas inte Sveriges FN-trupper av detta.

Att i den svenska vaccinkön prioritera den som löper störst risk att drabbas av allvarlig sjukdom och död i covid-19 är viktigt. I fas 2 innefattas personal som kommer i nära kontakt med dessa personer, vilket också är av stor vikt. Fas 3 innefattar personer med ett tillstånd som innebär svårigheter att följa råden om smittskyddande åtgärder. Det är först i fas 4 som svenska soldater innefattas.

Med största sannolikhet innebär detta att de som skickas på tjänstgöring utomlands vecka 22, 23 och 24 ej hinner bli vaccinerade.

Det går inte att förutse vilka situationer denna militära personal kommer att stöta på och hur detta påverkar deras möjlighet att följa restriktioner. Därtill kan smittläget väl på plats vara svårt att överblicka och leda till stora komplikationer ur ett operativt perspektiv.

Denna svenska militära personal skickas utomlands på uppdrag av riksdagen – detta med fara för livet. Staten och därmed regeringen bör därför ta ansvar för dessa soldaters skydd mot covid-19.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Kommer ministern att verka för att de soldater som på riksdagens uppdrag skickas på tjänstgöring utomlands vecka 22, 23 och 24 blir vaccinerade mot covid-19 innan avresa?