Fråga 2020/21:2708 Falska examensintyg

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Förfalskade examensintyg för jurist, sjuksköterska, apotekare och lärare är några exempel som personer i Södertälje dömts för att ha använt, rapporterade SVT nyligen. De senaste åren har antalet polisanmälningar för falska betyg från utlandet ökat rejält, och över 60 procent är dokument från Syrien, visar SVT:s granskning. I ett mörkerrum undersöker en utredare på Universitets- och högskolerådet äktheten i intyg för en ingenjörsutbildning från Damaskus universitet, berättade SVT i inslaget; det är det lärosätet som sticker ut med flest misstänkta fall av fusk.

Myndigheten Universitets- och högskolerådet ansvarar för att granska och bedöma utländska utbildningsdokument. År 2015 gjorde Universitets- och högskolerådet ett tiotal polisanmälningar för fall där de misstänkte falska handlingar. År 2018 var motsvarande siffra över 100 anmälningar, varav närmare 75 procent var syriska dokument.  Det saknas samlad statistik för utfall av alla anmälningarna, men i minst 30 procent av fallen har personerna blivit dömda. Brottsrubriceringen är brukande av falsk urkund.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att säkerställa att personer som kan ha haft falska dokument rörande sin utbildning inte är verksamma i viktiga yrken?