Fråga 2020/21:2704 Dataintrång mot Riksidrottsförbundet

av Pål Jonson (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Sverige är ett av världens mest digitaliserade länder, men när det gäller cybersäkerhet ligger vi betydligt sämre till, enligt flera internationella jämförelser. Dessa svagheter har visats flera gånger de senaste åren vid till exempel olika cyberangrepp mot svenska myndigheter och företag.

Under perioden december 2017 till maj 2018 skedde upprepade fullbordade dataintrång mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Förundersökningen visar att det är enhet 26165 inom den ryska militära underrättelsetjänsten GRU som har planerat och genomfört intrånget mot Riksidrottsförbundet. Händelsen har rubricerat som grovt dataintrång och resulterat i att GRU kommit över svenska idrottares personliga uppgifter, bland annat medicinska journaler.

Den 13 april 2021 meddelade kammaråklagare Mats Ljungqvist att beslut har fattats om att förundersökningen läggs ned eftersom förutsättningar för lagföring utomlands eller utlämning till Sverige saknas gentemot Ryssland.

Utrikesminister Ann Linde meddelade samtidigt på Twitter att den ryska ambassadören har kallats upp till Utrikesdepartementet för att ge en förklaring till det oacceptabla och allvarliga dataintrånget. Det ryska utrikesdepartementet har på sedvanligt sätt förnekat att Ryssland ligger bakom intrånget.

Det skulle ha funnits betydligt kraftfullare och mer verkningsfulla åtgärder som regeringen kunde ha vidtagit för att markera mot Rysslands oacceptabla agerande. Att kalla upp den ryska ambassadören till Utrikesdepartementet för ett samtal med UD:s rättschef kan knappast betecknas som en speciellt stark reaktion. Det lär sannolikt inte heller avskräcka Ryssland från att göra liknande cyberangrepp i framtiden.

Inom ramen för EU:s strategi för cyberdiplomati finns det till exempel möjlighet att få stöd av EU:s andra medlemsländer för att införa restriktiva åtgärder mot länder som genomför cyberangrepp.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Bedömer ministern och regeringen att åtgärden att kalla upp den ryska ambassadören var verkningsfull och proportionerlig i förhållande till det grova övergrepp som Ryssland gjort genom intrånget på Riksidrottsförbundet?