Fråga 2020/21:2695 Finansiering av en ny fast förbindelse över Öresund

av Mats Sander (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Svenska Trafikverket och danska Vejdirektoratet och Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har tillsammans utrett möjligheterna till en ny fast förbindelse över Öresund. Utredningen har pågått under tre år (2018–2020) och har medfinansierats av Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak. Uppdraget delades ut av den svenska och den danska regeringen. Utredningen skulle se över möjligheterna till en kombinerad väg- och järnvägsförbindelse för persontrafik och har nu överlämnats till de båda regeringarna.

Finansieringen av en ny fast förbindelse över Öresund framförs emellanåt som ett hinder. Som bakgrund saknas ofta det faktum att den nuvarande fasta förbindelsen, Öresundsbron, är brukarfinansierad. Byggandet av förbindelsen finansierades med lån som betalas av med intäkter från brotrafiken. Öresundsbron kostade enligt Öresundsinstitutets beräkningar 37,8 miljarder kronor att bygga. Avkastningen ett normalår som 2019 är cirka 1,5 miljarder kronor. Finansieringen kan dock ske på olika sätt.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Hur ser ministern på möjligheten att svenska staten tillsammans med andra aktörer som medfinansiärer ensam finansierar en ny fast förbindelse över Öresund i utbyte mot att finansiärerna också ensamma får intäkterna?