Fråga 2020/21:2691 En svensk myndighet i miljardaffär med Lukasjenko

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

I augusti 2020 kunde vi noga följa händelserna kring det riggade valet i Belarus – folket som sedan länge tröttnat på förtryck och därför valde att protestera mot diktaturen, sorgligt nog med föga resultat. De slogs brutalt ned av diktatorns säkerhetsstyrkor som till dags dato fortfarande har kontroll över landet.

Även om Sverigedemokraterna menar på att regeringen varit alltför långsam och försiktig med åtgärder gentemot diktaturen torde det ändå råda en bred samsyn kring att nuvarande styre inte är legitimt. Sverigedemokraterna välkomnar därför att biståndet till de statliga aktörerna i Belarus har frysts och att man står bakom EU:s handelssanktioner mot landet. Vad som dock är anmärkningsvärt är de nya uppgifter som framkommit i TV4:s program Kalla fakta.

När det statssanktionerade grova våldet mot den fredliga demokratirörelsen i landet var som allra mest brutalt i slutet av september visar det sig att en myndighet, Exportkreditnämnden, valde att stötta en miljardaffär som gynnar den belarusiska diktaturens energibolag. Den svenska myndigheten står därmed som garant för att beviljas lån (för att köpa svenska gasturbiner) från i detta fall en tysk bank. Om lånekostnaderna inte betalas av diktaturen står med andra ord den svenska myndigheten för kostnaderna, en lånegaranti värd närmare 2 miljarder svenska kronor.

Det är, milt uttryckt, häpnadsväckande att en svensk myndighet samverkar med en regim som brutalt slår ned sina demokratisökande medborgare, godtyckligt fängslar oskyldiga samt utsätter politiska fångar för omfattande tortyr. Att den senaste lånegarantin utlovades så sent som i januari i år gör det hela extra allvarligt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Hur ser statsrådet på de uppgifter som framkommit i Kalla fakta, hur har det kunnat ske och vilka åtgärder avser statsrådet att vidta?