Fråga 2020/21:2687 Skogsreservaten

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Sverige är beroende av tillväxten av och avkastningen från våra skogar; det ger vårt land många jobb och stora exportintäkter. I dag uttrycker flera av Sveriges större skogsindustrier en rädsla över att våra skogsråvaror inte kommer att räcka till i framtiden, vilket kan påverka investeringsviljan i Sverige.

När länsstyrelsen avser att bilda ett nytt naturreservat så har man ju ofta en anledning till det, och man vill att detta reservatet ska skötas, bevaras och skyddas på ett speciellt sätt. Det görs för att skydda eller bevara en unik miljö eller för att bevara den biologiska mångfalden i det tänkta reservatet. 

Men det händer ju ibland att skogen eller det avsatta reservatet inte utvecklas som man trodde eller en gång i tiden förutspådde. Efter ett antal år så kanske inte reservatet eller delar av reservatet är lika beskyddandsvärt som det var eller som man trodde det skulle bli.

Bränder och stora angrepp av granbarkborrar kan ju förstöra stora delar av det bevarandevärde reservatet har. Stora ytor i reservatet kan ju bli mindre värda att beskydda som ett reservat.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Avser statsrådet att ta några initiativ till att ompröva reservat eller delar av reservat och återföra dessa delar av ett reservat till normal skogsproduktion igen om bevarandevärdet har minskat?