Fråga 2020/21:2684 Laddinfrastruktur

av Cecilie Tenfjord Toftby (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Med ett ständigt ökande antal elbilar i samhället ökar också behovet av laddinfrastruktur. Bor du i villa kan du själv installerar en laddstolpe på din tomt. Bor du däremot i en bostadsrättsförening måste Lantmäteriet godkänna om behovet av laddstolpar är tillräckligt stort för att de ska kunde installeras.

Först måste föreningen försäkra sig om att frågan om laddinfrastruktur ryms inom det anläggningsbeslut som ligger till grund för gemensamhetsanläggningen. Lantmäteriet kan efter en ansökan från föreningen göra en bindande rättslig tolkning av om installation av laddstolpar ryms inom anläggningsbeslutet.

Finner Lantmäteriet att detta inte är fallet måste föreningen efter beslut på föreningsstämma, ansöka om omprövning hos Lantmäteriet. Flera krav måste då uppfyllas, bland annat att anläggningens ändamål måste vara av stadigvarande betydelse för fastigheterna, det vill säga att det finns ett behov av laddutrustningen, både nu och på sikt. Detta kan vara bra för att undvika framtida konflikter inom föreningen men blir orimligt när Lantmäteriet kan säga nej, till en bostadsrättsförening där en enhällig stämma säger ja, till att installera laddstolpar.

Trots att behovet av laddstolpar är stort, och förväntas öka ytterligare, är processen och byråkratin för samfälligheter orimligt betungande och hindrar utvecklingen mot en fossiloberoende fordonsflotta.

Min fråga till statsrådet Morgan Johansson är:

 

Avser ministern att underlätta för samfällighetsföreningar att installera laddstolpar i sin fastighet?