Fråga 2020/21:2668 Arbetsförmedlingens fokus på diskrimineringsgrunder

av Arman Teimouri (L)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Enligt granskningsrapporten Arbetssökande över 55 år – regeringens och Arbetsförmedlingens styrning och prioriteringar är en av Riksrevisionens slutsatser att Arbetsförmedlingen fokuserar på ”vissa” diskrimeringsgrunder, däribland ej ålder.

Det är bra och viktigt att Riksrevisionen kommer till den slutsatsen om ålder. Ålderism och åldersdiskriminering försvagar vår arbetsmarknad.

Men i lagen finns det sju diskrimineringsgrunder. Dessa är kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

Det är därför oroväckande att Riksrevisionens slutsats är att Arbetsförmedlingen endast fokuserar på ”vissa” diskrimineringsgrunder. Även om Riksrevisionens uppdrag enbart avsåg ålder kan man tolka deras slutsats att det finns andra diskrimineringsgrunder som Arbetsförmedlingen inte beaktar.

Med anlednings av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att säkerställa att Arbetsförmedlingen beaktar alla sju diskrimineringsgrunder?​