Fråga 2020/21:2660 Resurstilldelningen till vägunderhåll

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I sin infrastrukturproposition föreslår regeringen ett anslag på 197 miljarder till underhåll av vägar. Det är en ökning med 33 miljarder jämfört med innevarande planperiod. Även om regeringen nu höjer anslaget till vägunderhåll är det fortfarande för litet i förhållande till behoven.

Vägnätet är i dåligt skick i nära nog hela landet. Bristerna framgår tydligast i det som kallas skogslän där tung trafik förser den viktiga industrin med nödvändiga transporter. Underhållsskulden är omfattande, och det ökade anslaget till trots kommer underhållsskulden att öka under planperioden. Det finns en risk för att Trafikverket kommer att tvingas prioritera vägarna kring storstäderna. Detta kommer att förstärka klyftan mellan stad och land.

Vägtrafiken dominerar i det svenska transportsystemet men ändå avsätts inte tillräckliga resurser för att åtminstone behålla dagens standard. Även om järnvägsnätet är i behov av ökade underhållsresurser blir fördelningen mellan väg och järnväg skev eftersom vägtrafiken har den överlägset största andelen av transportarbetet.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Hur avser regeringen att formulera beställningen till Trafikverket inför verkets prioriteringar vid resurstilldelningen till vägunderhåll för att säkerställa att Trafikverket inte behandlar vägnätet i glesbygd på ett ogynnsamt sätt?