Fråga 2020/21:2657 Åtgärder för att motverka skadefåglar

av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Under senare år ser vi större och större problem för dem som lever i skärgårdskommuner eller kommuner med sjöar inpå tätorterna med olika typer av djur som tar över. I Trosa har vi länge levt med skarven inpå husknuten som lägger en död hand vart än den far fram. Fisket utarmas och hotar näringens möjlighet att överleva. I Oxelösund härskar framfusiga vitkindade gäss som omöjliggör för människor att använda centrumnära badplatser och som riskerar att ödelägga campingplatser och stuguthyrning i dess närhet då kunderna uteblir på grund av fåglarnas framfart. I Gnesta fick det centrumnära badet stänga helt under ett antal veckor den gångna sommaren på grund av att träck så till den milda grad förvandlat badplatsens vatten till icke badbart, vilket resulterade i att även strandkaféet med mera fick stänga igen i brist på badande kunder. Gemensamt för samtliga är att man efter konstens alla regler försökt få bukt på problemet men utan effekt.

Länsstyrelsen som hanterar det tillstånd som krävs för att aktivt få se till att minska populationen gömmer sig bakom lagstiftning och fågeldirektiv som inte uppdaterats på evigheter. Kommunerna står utan råd om hur de ska hantera en rakt igenom ohållbar situation. Vi kan läsa om vikten av att ha en gynnsam bevarandestatus, vilket i både fallet med gäss och med skarv är långt över säkrad. Man kan fråga sig var motsvarande regelverk finns för gynnsam bevarandestatus för människor och företagare.

Vi närmar oss återigen en sommarsäsong, och situationen är akut i flera kommuner.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta så att kommuner i skärgårdsbandet ska kunna freda sin mark, sina invånares möjlighet att använda badplatser och sina företagares möjlighet att fortsätta driva sin näringsverksamhet?