Fråga 2020/21:2656 Våld i nära relationer

av Ann-Sofie Alm (M)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Så gott som dagligen tar vi del av berättelser om människor som utsätts för våld i sitt hem av någon som står dem nära på en plats där de egentligen borde kunna känna sig som tryggast. Övervägande delen är kvinnor som utsätts för våld av män. En fysiskt starkare person som ger sig på en fysiskt svagare. En situation som borde fördömas och dömas å det hårdaste då det kränker det viktigaste en människa ska kunna begära: trygghet.

Trots upprepade fall och upprop efter upprop så ökar antalet fall. En ohållbar utveckling som måste stoppas med alla tänkbara medel. Om inte ett samhälle kan skydda sina medborgare, vad är då ett samhälle?

I dagens Sverige är det offret som får flytta på sig. Fly från sin vardag för att klara livhanken. Det borde vara tvärtom. Förövaren som får hålla sig borta, som får kontaktförbud, som får skaffa sig en ny vardag långt bort. Det minsta vårt samhälle skulle kunna göra för alla som utsätts för våld i en nära relation är att döma till kontaktförbud och fotboja för att tydligt reglera och markera att vi inte tolererar våld. Inte ute på öppen gata och ännu mindre i hemmet, som borde stå för den yttersta tryggheten.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att säkerställa att våld i nära relationer förhindras?