Fråga 2020/21:2645 Prioritetsordning för vaccination mot covid-19 för personer med allvarlig psykisk sjukdom

av Clara Aranda (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Ett antal grupper har under pandemin identifierats som riskgrupper. I riskgrupperna ingår personer som riskerar att bli allvarligt sjuka i covid-19. Prioritetsordningen för vaccin mot covid-19 har därefter utformats utifrån principen att riskgrupper ska erbjudas vaccin före personer som löper lägre risk för att bli svårt sjuka i covid-19.

Ett antal nya studier som har genomförts visar på att personer med allvarlig psykisk sjukdom, som exempelvis bipolär sjukdom och schizofreni, drabbas extra hårt av covid-19. Nyligen publicerades bland annat en svensk studie från Umeå universitet och Karolinska institutet, som visar att dödligheten kopplad till covid-19 är fyra gånger högre hos gruppen äldre med allvarlig psykisk sjukdom jämfört med friska personer i motsvarande ålder.

Länder som Tyskland, Storbritannien, Nederländerna och Finland har prioriterat personer med psykisk sjukdom i sina vaccinationsplaner.   I Folkhälsomyndighetens nationella plan för vaccination mot covid-19 saknas dock personer med allvarlig psykisk sjukdom i listan över sjukdomar eller tillstånd som innebär en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19. Folkhälsomyndigheten prioriterar således vissa insatser enligt LSS, men det omfattar enbart några utvalda personer med psykiatriska tillstånd. I fas 3 har myndigheten valt att lyfta in personer med psykisk funktionsnedsättning, eftersom man menar att gruppen kan ha svårt att följa råd om smittskyddande åtgärder. Den typen av formulering kan vara missvisande och tolkas som att personer med psykisk sjukdom kan utgöra en eventuell risk för att driva på smittspridningen. Evidensen bakom den bedömningen är således väldigt oklar. Utöver det säkerställer inte prioriteringen i fas 3 att personer med allvarlig psykisk sjukdom faktiskt prioriteras på ett ändamålsenligt sätt utifrån den faktiska hälsorisk som föreligger. 

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Vad gör ministern för bedömning avseende behovet av att uppdatera Folkhälsomyndighetens rekommendationer om prioritetsordning för vaccination mot covid-19 utifrån det faktum att den senaste forskningen tydligt pekar på att risken för att bli allvarligt sjuk eller avlida i covid-19 är betydligt större för personer med allvarlig psykisk sjukdom?