Fråga 2020/21:264 Flygplatsutredningen

av Åsa Coenraads (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Parallellt med att regeringen tillsatte Arlandarådet för att utreda och komma med förslag om Arlandas framtid tillsattes även en flygplatsutredning. Den senare kan komma att spela en stor roll för Sveriges alla regionala flygplatser från norr till söder.

De regionala flygplatserna har inte det stöd från staten som de av Swedavia ägda flygplatserna har, men de spelar en stor och viktig roll för att Sveriges sammantagna infrastruktur ska fungera. De regionala flygplatserna har under de senaste åren spelat en livsavgörande roll för ambulansflygets alla coronaflygningar och inte minst för brandflyget under alla de skogsbränder som vi sett under de senaste åren.

Under den stora branden i Västmanland 2014 spelade Västerås flygplats en avgörande roll, och katastrofen hade blivit ännu större än den blev utan det viktiga brandflyget. Västerås flygplats är nu en av flera flygplatser som riskerar nedläggning i dåliga tider.

Den av regeringen aviserade flygplatsutredningen skulle kunna hjälpa landets regionala flygplatser med konkreta lösningar och framtidshopp.

Jag vill därför fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka initiativ avser ministern att ta för att presentera flygplatsutredningen för riksdag, kommuner och regioner?