Fråga 2020/21:2630 Katalysatorstölder

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Katalysatorstölder har ökat dramatiskt det senast året, skriver Gefle Dagblad i flera artiklar. Nu har problemet spridit sig även till landsbygden. Under 2019 registrerade branschorganisationen Larmtjänst, som samlar flera av försäkringsbolagen på den svenska marknaden, totalt 74 stölder av katalysatorer. Motsvarande resultat för 2020 var 3 197. Det är en ökning på över 4 200 procent.

Katalysatorer är en del av en bils avgassystem och har i uppgift att rena avgaserna från skadliga partiklar. I katalysatorer finns relativt stora mängder av de tre ädelmetallerna platina, rodium och palladium. Enligt en undersökning från Sveriges geologiska undersökning handlas rodium för runt 26 000 dollar per uns (31 gram) och palladium för runt 2 300 dollar per uns. Det motsvarar ungefär 220 000 kronor respektive 20 000 kronor med dagens dollarkurs. Ur en enda katalysator går det, enligt en uppskattning, att få ut runt två till tre gram av ädelmetallerna. För Gävleborgs läns del ser utvecklingen snarlik ut som i övriga landet. Under 2019 registrerades bara 3 katalysatorstölder. Under förra året hade siffran ökat till 64 – en ökning på drygt 2 000 procent. Uppgången verkar fortsätta även under 2021. Under årets tre första månader har Larmtjänst registrerat 1 870 stölder på nationell nivå, varav 30 i Gävleborgs län.

Enligt polisen så bedömer man att de stulna katalysatorerna med största säkerhet transporteras ut från Sverige för att utvinna ädelmetallen. Uppklaringsprocenten för de här stölderna verkar vara mycket låg.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder i närtid för att minska stölderna av katalysatorer från bilägare?