Fråga 2020/21:2625 Företagens regelbörda

av Lars Beckman (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Regeringens mål om sänkta regelkostnader har misslyckats, skriver NNR i ett pressmeddelande den 21 april 2021. Kostnaderna för företagen att hantera regler fortsätter att öka. Slutavstämningen visar att nya mål och stora insatser behövs för att vända trenden.

Tillväxtverket har nyligen presenterat sin slutrapport om regler som påverkar företagens kostnader och konkurrenskraft åren 2013–2020. Den visar att företagens årliga administrativa kostnader har ökat med 4 miljarder kronor under tidsperioden och att de årliga produktions- och investeringskostnaderna har ökat med drygt 8 miljarder kronor sedan 2016.

Tillväxtverkets rapport lyfter i sin redovisning särskilt fram de årligt återkommande kostnaderna för administration, produktion och investeringar. Samtidigt tynger ytterligare stora initiala kostnader företagen varje år, vilka härrör sig till genomförande av ny lagstiftning – cirka 6 miljarder kronor sett över hela tidsperioden. Kostnaderna för GDPR särredovisas och innebar en kostnad på drygt 26 miljarder kronor första året för att sedan landa på drygt 6 miljarder årligen.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att minska företagens regelbörda i Sverige?