Fråga 2020/21:2603 Fasta för barn

av Sara Gille (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Ramadan är en högtid som allt fler barn och tonåringar i Sverige deltar i. Den muslimska fastan innebär att barnen endast får äta på kvällen när solen har gått ned och innan solen går upp. Den avslutas först den 12 maj.

I dag finns det inga regleringar i skollagen om fasta, och Skolverket har inte heller meddelat några särskilda riktlinjer om vad som gäller kring fasta. Det innebär att samma regler om utbildningen och undervisningen gäller för elever som firar denna högtid som för andra elever som inte gör det.

Det är viktigt för barnen att ha de bästa förutsättningarna de kan få för att kunna koncentrera sig på skolan för att prestera så bra som möjligt nu under slutet av terminen, så att man kanske kan höja betygen. Terminens slutspurt är en intensiv del av skolåret med många inlämningsuppgifter och nationella prov.

Enligt forskning kan fastan påverka deras hälsa och skolprestationer negativt. Sömn- och energibrist hos elever leder bland annat till koncentrations- och minnessvårigheter. Det påverkar även elevernas humör, prestationsförmåga och stresskänslighet. Barn är känsligare för fasta än vuxna på grund av en mindre reserv av glykogen i lever och skelettmuskulatur.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Ämnar ministern och regeringen införa ett generellt förbud mot fasta för barn?