Fråga 2020/21:26 Undervisning vid våra lärosäten

av Lars Püss (M)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

I en artikel i Dagens industri, Nu är arbetslinjen död och begraven, den 9 september 2020 beskrivs bland annat hur Lunds universitet bedriver sin utbildning för tillfället. I stället för reguljära fysiska föreläsningar har flera lärare valt att skicka ut inspelade föreläsningar och sedan inget mer. Ingen interaktion, inga seminarier i mindre grupper – inga fysiska sammankomster alls. Detta trots att Folkhälsomyndigheten hävde rekommendationen om distansundervisning den 15 juni 2020 och att Sveriges lärosäten hänvisas till de föreskrifter, allmänna råd och rekommendationer som gäller för övriga samhället. Att fortsätta med enbart distansundervisning är därmed inte längre påkallat.

Jag kan för egen del bekräfta det som Dagens industri tar upp genom min son som läser i Lund. Han har valt att åka hem igen eftersom det inte finns några klasskompisar på plats, just på grund av att all undervisning sker genom att man tittar på förinspelade föreläsningar.

Det är ganska uppenbart att i alla fall de som undervisar i nationalekonomi på Lunds universitet valt att lägga minsta möjliga tid på att försöka hantera pandemins konsekvenser. I stället för att använda den för lärarna frigjorda tiden till att anordna seminarier i mindre grupper för att ge studenterna någon form av interaktion så har man hellre valt att göra inget alls. Det här är givetvis inte en acceptabel ordning.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att säkerställa att landets studenter får en utbildning som är värd namnet?