Fråga 2020/21:2598 Våld och oroligheter i Nordirland

av Håkan Svenneling (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den senaste tiden har vi sett våld, vandalisering och en allmänt orolig stämning i Nordirland, i synnerhet Belfast. Poliser har attackerats, bensinbomber kastats och bussar satts i brand. Våldet sker i de protestantiska delarna av staden, där majoriteten av befolkningen är lojalister – de är lojala mot unionen med Storbritannien och vill inte bli en del av ett självständigt Irland.

En orsak bakom våldet är ett missnöje bland lojalister att brexitavtalet kommer att skära av Nordirland mot Storbritannien. Samtidigt har Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, om än inte helt inaktiv, anklagats för att varit alltför passiv i frågan. Premiärministern har dessutom kritiserats för det så kallade Nordirlandprotokollet i brexitavtalet som skulle garantera att en hård landsgräns inte dras mellan Nordirland och Irland, men i stället verkar det leda till en sjögräns mot Storbritannien med gränskontroller och handelshinder. Boris Johnson har tidigare lovat att en sådan gräns inte skulle komma till stånd.

Det ökande våldet hotar nu fredsprocessen och långfredagsavtalet som slöts mellan Storbritannien och Irland, med stöd av Nordirland. Avtalet stipulerar bland annat att ta avstånd från våldsanvändning för politiska syften. Konflikten mellan lojalister och nationalister riskerar nu att få nytt liv, en konflikt vars historia präglats av våldsamheter.

Sinn Féin har varit tydliga med att våldet måste upphöra och att det är alla politiska ledares ansvar att påkalla detta, framför allt bland DUP som är för en union med Storbritannien. I takt med att våldet trappas upp tyder mer på att det finns politisk organisering bakom det.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta, både inom EU och i sin roll som ordförande i OSSE, för att våldet ska minska i Nordirland?