Fråga 2020/21:259 Försöksverksamhet med farmaceutiska tjänster

av Pia Steensland (KD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Kristdemokraterna anser att det vore värdefullt om apoteken och farmaceuterna kan få ett utökat ansvar och en större roll i hälso- och sjukvårdskedjan för att bättre främja egenvård, hälsoförebyggande insatser men också för att kunna avlasta sjukvården på olika sätt. Internationella jämförelser vittnar om att användandet av så kallade farmaceutiska tjänster har gett goda erfarenheter inom detta område.

Att apoteken ska få möjlighet att utföra fler farmaceutiska tjänster och därmed bidra mer till god och säker läkemedelsanvändning är något som Kristdemokraterna har motionerat om i riksdagen under lång tid. Det är därför glädjande och välkommet att Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) har rekommenderat att det genomförs en försöksverksamhet, i form av ett policylabb, i nära samarbete mellan apoteksaktörer, hälso- och sjukvårdens huvudmän samt myndigheter för att utveckla och utvärdera farmaceutiska tjänster.

Kristdemokraterna anser att det är angeläget att försöksverksamheteten påbörjas omgående. Men det har snart gått ett år sedan TLV gav sin rekommendation, och av budgetpropositionen för 2021 framgår det inte om regeringen kommer att ge TLV i uppdrag att starta den föreslagna försöksverksamheten för farmaceutiska tjänster eller inte.

Baserat på ovanstående vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Har regeringen för avsikt att ge TLV i uppdrag att starta den föreslagna försöksverksamheten för farmaceutiska tjänster och om så är fallet när kommer uppdraget att ges?