Fråga 2020/21:2588 Rätten till engagemang i sina barns skolgång

av Markus Wiechel (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

På sociala medier ser vi hur utbildningsminister Anna Ekström motsätter sig att makthavare lägger sig i lärares lektioner. Som referens till detta används en pappa från Hörby som med sin privata e-post har kontaktat läraren på sitt barns skola. Föräldern i fråga har i privata mejl visat missnöje med undervisningen som visat på uppenbar vinkling från vänsterhåll; detta efter att han till följd av pandemin mer intensivt kunnat ta del av undervisningen.

Trots att föräldern i fråga har skrivit från sin privata adress och ej heller har nämnt något om sitt ideella politiska engagemang har alltså detta rört upp känslor hos utbildningsministern. Det går bara att tolka på ett sätt: Anna Ekström önskar hindra föräldrar, åtminstone de som råkar vara anslutna till ett politiskt parti, att engagera sig i sina barns skolgång.

Det torde råda en någorlunda bred enighet i Sverige om att undervisningen i Sverige ska fokusera på kunskap och inte hålla på med politisk indoktrinering. Ändå kommer återkommande rapporter om att detta förekommer i svensk skola, vilket bland annat undertecknad har märkt efter samtal med olika elever. Inte minst i egenskap av just småbarnsförälder är det därför minst sagt ofattbart att Sveriges utbildningsminister anser att partianslutna inte ska få engagera sig i sina barns skolgång när uppenbara fel uppenbaras.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta i syfte att stärka föräldrars möjlighet att engagera sig i sina barns skolgång, och hur kan detta kopplas till föräldrar som är partianknutna?