Fråga 2020/21:2563 En röd tråd i restriktioner för besöksnäringen

av Cecilia Widegren (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Efterlevnad av restriktioner är A och O för att på bästa sätt minska smittspridningen. Det är därför extra viktigt att regeringens och statsrådet Baylans (S) ansvar är tydligt, transparant och begripligt och kan sättas i ett helhetssammanhang.

När det gäller naturturistföretagare var det en växande bransch redan innan pandemin, och det har nu fått nytt ljus och framtidstro. Det är glädjande i tider att människor än mer njuter och tar del av den svenska naturen. Många av dessa entreprenörer är företagare vilket också bidrar till breddat näringsliv.

Men nu råder skillnad i restriktioner för naturturism. Har man en förening kan man arrangera en träff utomhus med rådande restriktioner och ordningslagen, med många deltagare och flera guider. Men för många turistföretagare, som är just företagare, kan enligt ordningslagen naturturismen enbart bedrivas med sju turister och en guide samtidigt, vilket begränsar naturturistföretagaren och gör lönsamhet svåruppnåelig för denna utomhusaktivitet.

Denna ojämlikhet gällande utomhusaktiviteter är obegriplig. Till och med polisen uppmanar nu turistföretagare att starta en förening och genomföra det man tidigare tänkt. Detta kan ju inte vara rimligt.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Tänker ministern ta initiativ till att åtgärda icke-relevanta ojämlikheter, samtidigt som restriktioner består, för att naturturistföretagare ska kunna fortsätta vara näringsidkare och utveckla besöksnäringen?