Fråga 2020/21:2562 E-dataskyddsdirektivet

av Jessika Roswall (M)

till Statsrådet Hans Dahlgren (S)

 

De senaste åren har antalet rapporter om sexuella övergrepp mot barn på nätet ökat dramatiskt i EU från 23 000 år 2010 till över 725 000 år 2019, vilket inbegriper mer än 3 miljoner bilder och videofilmer.

Fram till den 21 december förra året hade företag som Facebook, Messenger och Whatsapp möjlighet att frivilligt lämna uppgifter om misstänkta sexuella övergrepp på barn på nätet till Europol. EU-kommissionären Ylva Johansson är ansvarig kommissionär och har uppmärksammat ”luckan” i e-dataskyddsdirektivet, och hon har därför föreslagit att detta frivilliga uppgiftslämnandet från privata leverantörer är en brottsförebyggande åtgärd som inte får stoppas.

Europeiska kommissionen föreslog den 24 juli en förordning som inför ett tillfälligt undantag från vissa bestämmelser i e-dataskyddsdirektivet för sådan behandling. Flera triloger har därefter genomförts, men diskussioner om integritetsintrång verkar ha försvårat för parterna att nå ett avslut.

Med anledning av detta önskar jag fråga statsrådet Hans Dahlgren:

 

Vilken bedömning gör statsrådet av möjligheterna att nå framgång med den tillfälliga förordningen, och vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att driva arbetet framåt?