Fråga 2020/21:2559 Statssanktionerat våld och massarresteringar i Myanmar

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Det brutala våldet mot demonstranter i Myanmar har utan uppehåll pågått sedan den omskrivna militärkuppen den 1 februari där en rad demokratiskt valda politiker fängslades. Våldet kan enligt FN:s människorättschef Michelle Bachelet utgöra brott mot mänskligheten, och nu finns det även de som befarar att det kan innebära början på ännu ett blodigt inbördeskrig.

Fler än 600 människor har hittills dödats i Myanmar enligt en rad oberoende sammanställningar. Aktivistgruppen AAPP uppskattar dessutom att polisen och militären, som tveklöst använt sig av övervåld, dessutom har gripit över 3 000 personer. Bland dessa finns politiker, demonstranter, journalister och demokratiaktivister.

EU har sedan tidigare beslutat att införa en rad sanktioner mot ledande personer i militärjuntan som gjort sig skyldiga till övergrepp mot folket. Trots detta har vi sett hur våldet mot civilbefolkningen har eskalerat och demonstranter har mötts med dödligt våld.

Mot bakgrund av detta önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande:

 

Vilka åtgärder avser ministern att ta i syfte att pressa militärjuntan i Myanmar att upphöra med sitt dödliga våld och massarresteringar av oppositionella?