Fråga 2020/21:2555 Barnkonventionens implementering inom socialtjänsten

av Linda Lindberg (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I Barnombudsmannens senaste årsrapport, Alla tar ju inte ansvar, framgår det att 49 procent av de tillfrågade verksamhetscheferna inom socialtjänsten såg utmaningar i att göra barn och unga delaktiga i de beslutsprocesser som rör dem. I en annan färsk undersökning som Bris gjort svarar endast 7 procent av kommunerna att man har implementerat barnkonventionen i sina verksamheter.

En del kommuner ansåg att politiken inte tagit tillräckligt ansvar för att identifiera var svensk lag brister och var barnkonventionen ska gälla. Andra menar att staten inte varit tydlig med vägledning om vad som förväntas av kommunerna.

Vad gäller barnkonventionens implementering i socialtjänstlagen är det tydligt utifrån Barnombudsmannens rapport att arbetet inte fullt ut är tillfredsställande. Det är oerhört viktigt att såväl skola som hälso- och sjukvård arbetar med frågan men i synnerhet socialtjänsten, som ansvarar för skyddsnätet av våra mest sårbara individer.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren följande:

 

På vilket sätt ämnar ministern verka för att man inom socialtjänsten ute i landets kommuner kommer igång med arbetet att implementera barnkonventionen i sin verksamhet?