Fråga 2020/21:2553 Tillväxtverkets regeltillämpning

av Mats Persson (L)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Coronakrisen innebär att det finns ett stort behov av åtgärder för att säkra jobb och välfärd. En viktig del i krispolitiken är systemet med kortidspermittering, som innebär att den anställde kan behålla sin anställning trots kraftigt minskad efterfrågan.

Ett regelverk krävs om fusk ska undvikas. Samtidigt måste reglerna utformas så att hårt arbetande företagare erhåller det stöd de är berättigade till inom en rimlig tid.

De senaste månaderna har problemen med utbetalningar av stöd för kortidspermittering aktualiserats. Många företag upplever förseningar i utbetalningar och att administrativa hinder försvårar användandet av stödet.

En särskild problematik gäller tolkningen av bestämmelsen om den så kallade jämförelsemånaden. Enligt lagen ska man jämföra med den kalendermånad som infaller tre månader före den månad då myndigheten fattar sitt beslut. Den ansvariga myndigheten, Tillväxtverket, har valt att göra en annan tolkning. Myndigheten jämför i stället med den kalendermånad som infaller tre månader innan det första stödet betalas ut. I flera fall har domstol överprövat myndighetens beslut. Detta skapar osäkerhet kring vilka regler som gäller och innebär stora problem för företag. Tillämpningen innebär att man erhåller väsentligt mindre stöd eller i vissa fall inget stöd alls.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att hantera den uppkomna situationen?