Fråga 2020/21:2552 Den danska modellen gällande återvandring

av Magnus Persson (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Danmarks regering har arbetat fram nya direktiv för invandrare som är arbetslösa och lever på bidrag. De som tillhör denna grupp ska regelbundet kallas på särskilda resa hem-samtal. De nya direktiven har arbetats fram i en migrationspolitisk uppgörelse mellan regerande Socialdemokraterna samt de tre liberala partierna Venstre, Radikale Venstre och Liberal Alliance, och man kan ta del av förslaget på danska regeringens hemsida.

Detta innebär att alla invandrare som haft uppehållstillstånd i Danmark i fem år eller mer, och som under minst ett och ett halvt av de senaste tre åren levt på bidrag, kommer att omfattas av ett särskilt resa hem-direktiv. Varje arbetslös invandrare kallas till ett särskilt samtal i sin hemkommun där denne erbjuds ekonomisk hjälp för att återvända till hemlandet. Den danska utlännings- och integrationsministern tillika socialdemokraten Mattias Tesfaye menar att man måste vara ärlig och erkänna att vissa invandrare har levt på socialbidrag under lång tid och aldrig lyckats bli en del av det danska samhället och att det kanske vore bäst för alla om de återvände till sitt eget land.

Även i Sverige finns det ett stort antal invandrare som levt på vår gemensamma välfärd under flera år och som inte kommit i reguljär anställning trots kostsamma integrations- och arbetsmarknadsåtgärder.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är:

 

Tänker ministern ta några initiativ till att se över möjligheten att införa system liknande det som Socialdemokraternas systerparti infört i Danmark?