Fråga 2020/21:2550 Tekniksprånget

av Betty Malmberg (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Tekniksprånget är ett mycket uppskattat projekt där regeringen och Ingenjörsakademin (IVA) samverkar och anordnar praktik ute på företag för gymnasieexaminerade från naturvetenskapligt och tekniskt program. Projektet har varit i drift sedan 2012, och det är IVA som har ansvar för driften. Problemet är att finansieringen löper ut vid årsskiftet, vilket oroar.

Några av de intressanta resultat som har kunnat dokumenteras sedan start är att 87 procent av de som har gått vidare till högre studier har valt att studera teknik, naturvetenskap, matematik, farmaci och medicin. Vidare att 76 procent av de som gått vidare till studier har valt tekniska studier, varav 48 procent kvinnor. Dessa studenter har också högre grad av ”kvarvaro” år två än studenter som inte har genomgått Tekniksprånget.

Det samhällsekonomiska värdet av Tekniksprånget är således mycket högt och det vore därför olyckligt om de inte beviljades fortsatt finansiering.

Med hänvisning till ovan vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Tänker ministern ta några initiativ för att möjliggöra projektets fortlevnad och när kan i så fall Tekniksprångsdeltagare förvänta sig ett besked?