Fråga 2020/21:2548 Åtgärder för ökad digitalisering

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I maj 2019 genomförde organisationen OECD en analys av svensk digitaliseringsmognad. Kritiken var inte nådig men kan sammanfattas i följande uppmaning från OECD: “Ni måste ta digitaliseringen på allvar.”

Då OECD i stället mäter digital mognad i offentlig sektor, genom sitt så kallade digital government index (DGI), rankas Sverige bland de sämsta. Detta är illavarslande resultat där varken tillkomsten av Digitaliseringsrådet eller den nya myndigheten Digg, som har till uppgift att ”stödja digitaliseringen i syfte att göra den offentliga förvaltningen mer effektiv och ändamålsenlig”, som det står på deras hemsida, tycks ha haft någon bestående positiv effekt. Som lök på laxen läser jag att den studie som it-konsultbolaget Experis nyligen presenterade visar att svenska företag digitaliserar och automatiserar sin verksamhet långsammare än jämförbara länder. Resultaten i studierna går sannerligen på tvärs med den svenska självbilden. Därför är det hög tid att agera. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att förbättra svensk digitaliseringsgrad, och när förväntar sig statsrådet att vi ska ha förbättrat vår rankning i OECD:s studier?