Fråga 2020/21:2544 Förvaring av elrullstolar

av Lina Nordquist (L)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Personer med funktionsnedsättning ska kunna leva självständigt i eget boende. Bostadsanpassning ger människor just denna möjlighet, men nyligen avgjorde Högsta förvaltningsdomstolen en dom (den 23 december 2020, målnummer 4637–19) som kan ställa till det rejält för boende i lägenhet som fått en elrullstol utskriven som hjälpmedel. Dessa personer behöver nämligen ofta använda ett fristående rullstolsgarage som placeras utomhus och förankras i marken.

Av propositionen till 2018 års lag om bostadsanpassningsbidrag (prop. 2017/18:80) framgår att förråd kan vara bidragsberättigade. Bidrag ska enligt regeringens skrivning i propositionen kunna lämnas för ”enklare förråd för rullstol eller andra viktiga hjälpmedel”, men efter Högsta förvaltningsdomstolens dom kommer flyttbara sådana förråd inte längre att komma ifråga som bostadsanpassning.

När kommuner inte längre beviljar bidrag för något som varit praxis i många år hamnar människor i kläm. Hjälpmedelscentralen kräver nämligen förvaringsmöjlighet ”i låsbart och frostfritt utrymme med laddningsmöjligheter” för att den som fått en elrullstol förskriven ska kunna kvittera ut den.

Utan bidrag, inget garage. Utan garage, ingen rullstol.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad ämnar ministern och regeringen göra för att säkra jämlika möjligheter för människor med behov av elrullstol att kunna använda sig av en sådan?