Fråga 2020/21:2527 Svårigheten för socialtjänsten att följa barnkonventionen

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Socialtjänsten måste följa barnkonventionen och ha tydliga rutiner för hur man får barn och unga delaktiga i beslutsprocesser som rör dem men också att det säkerställs att hela organisationen deltar i utvecklingsarbetet med barnkonventionen och att göra prövningar av barnets bästa. I Barnombudsmannens rapport Alla tar ju inte ansvar redogör man för att man bland annat har följt upp verksamhetschefer inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten. Där syns tydliga brister inom socialtjänsten när man intervjuade socialchefer. Den största utmaningen såg socialcheferna (49 procent) i att göra barn och unga delaktiga i beslutsprocesser som rör dem. Man såg också att det finns utmaningar i att få hela organisationen att delta i utvecklingsarbetet med barnkonventionen, samt att göra prövningar av barnets bästa. Endast 14 procent av socialcheferna är rädda att rättigheterna för vissa grupper av barn riskerar att nedprioriteras. Detta är något motsägelsefullt när 49 procent av de tillfrågade verksamhetscheferna ser en utmaning i att göra barn och unga delaktiga i beslutsprocesser som rör dem.

Barns möjlighet till delaktighet ökar om det finns tydliga rutiner för att lyssna på barn inför beslut som ska fattas inom en organisation. Beslut som tagits för att minska smittspridningen av covid-19 har medfört allvarliga konsekvenser för barn på kort och lång sikt. Barns rättigheter under pandemin har fått stå tillbaka. Nu har vi en lag som säger att man måste skapa delaktighet för att säkerställa barns rättigheter, och den heter barnkonventionen. Detta innebär dock inte att barn per automatik ska ha direkt påverkansrätt över ett beslut eller bära ett ansvar för beslutets utgång. Barns delaktighet handlar snarare om att stärka upp själva beslutsprocessen.

Barnkonventionen som lag ska vara känd inom alla verksamheter och i synnerhet under pandemin där man har sett att skyddsnätet brustit på flera nivåer. Inom socialtjänsten där man möter utsatta barn är det synnerligen viktigt att få hela organisationen att delta i utvecklingsarbetet med barnkonventionen och att göra prövningar av barnets bästa.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur ämnar ministern verka så att alla inom socialtjänsten i hela landet deltar i utvecklingsarbetet med barnkonventionen och att göra prövningar av barnets bästa?