Fråga 2020/21:2522 Offentlig barnanpassad krisinformation

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

För barn och unga har covid-19-pandemin medfört stora förändringar, exempelvis inställda fritidsaktiviteter och distansundervisning. Beslut som tagits för att minska smittspridningen har medfört allvarliga konsekvenser för barn på kort och lång sikt. Barns rättigheter under pandemin har fått stå tillbaka. Skyddsnätet har brustit för många barn. Vissa brister har varit kända före covid-19-krisen, andra har framhävts tydligt eller synliggjorts under krisen medan andra brister har uppstått i och med krisen.

Det är hög tid att dra lärdomar av pandemin och de konsekvenser den medför för barnen som blivit alltmer lidande. Barnkonventionen ska efterlevas även under en kris, och samhället måste bli bättre på att se till att denna lag följs för att kunna stärka och skydda barn som redan befunnit sig i utsatthet. Barnkonventionen har fyra grundprinciper som utgör konventionens grundläggande värderingar:

Dessa fyra grundprinciper är inte mer ”värda” än de övriga rättigheterna i barnkonventionen, men kan ses som grundpelare utifrån vilka de övriga rättigheterna ska tolkas.

Det finns stora regionala skillnaderna i bedömningar av barns bästa som är mycket oroande när barnperspektivet brustit, likaså gäller bristen på information som borde ha varit riktad till barn.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Hur ämnar statsrådet verka så att det finns anpassad information till flera olika målgrupper, i synnerhet barn, vid en kris?