Fråga 2020/21:2503 Utländska diplomaters hot mot svenska journalister och beslutsfattare

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Kinas Sverigeambassadör har länge utmärkt sig för sitt otrevliga sätt att agera. Han har vid upprepade tillfällen uppmärksammats för att ha hotat såväl beslutsfattare som journalister och tycks inte sluta trots återkommande samtal vid UD. Att han är en bidragande orsak till de dåliga förhållanden som råder mellan Kina och Sverige är uppenbart, likaså att han ur ett kinesiskt perspektiv gör betydligt mer skada än nytta med sina hot.

Exemplen på dessa hot är som bekant nu oerhört många. Torsdagen den 8 april fick exempelvis Kinakännaren Jojje Olsson ett hotfullt mejl från kinesiska ambassadens politiska sektion. Olsson är van vid att få obehagliga mejl från ambassaden, som återkommande försöker pressa honom att sluta skriva om Kina. Tonen var dock hårdare denna gång, vilket följer en trend han säger sig ha sett länge.

Organisationen Reportrar utan gränser, som har tagit del av det senaste mejlet, menar till och med att det utgör en grund för polisanmälan. Ordföranden för den svenska delen av organisationen menar även att regeringen bör lägga i en ny växel i det diplomatiska hanterandet av Kina, inte minst mot bakgrund av att de återkommande kontakter som skett mellan UD och ambassadören.

 Det finns som sagt goda skäl till att vi är flera som krävt att Kinas Sverigeambassadör, som återkommande agerat klandervärt, förklaras persona non grata. Frågan är varför utrikesministern, trots åtskilliga misslyckade markeringar från UD, ändå låter honom hållas. Det rimliga vore att utländska diplomater som till följd av att de inte respekterar svensk yttrande-, förenings- och åsiktsfrihet agerar hotfullt tvingas lämna landet.

Utrikesminister Ann Linde önskas svara på följande fråga:

 

Vad krävs för att utrikesministern ska förklara en utländsk diplomat persona non grata och vilka åtgärder kommer ministern att vidta mot bakgrund av de omfattande hot som framförts från den kinesiska ambassaden?